Mazurek wielkanocny to tradycyjne, płaskie ciasto pieczone w Polsce na Wielkanoc. Charakteryzuje się kruchym, często cienkim spodem (czasem z ciasta półkruchego, francuskiego lub biszkoptowego) oraz bogatą, słodką polewą i dekoracjami z bakalii, lukru, czekolady, a czasem owoców. Wykonać go można na niezliczoną ilość sposobów.
Na tegoroczny konkurs zorganizowany przez Gminne Centrum Kultury Sportu Turystyki i Rekreacji w Bojanowie przygotowano 23 rodzaje tego słodkiego wypieku. Jak zwykle mieliśmy okazję, wraz z burmistrz Pauliną Wolsztyniak oraz Lidią Adamczak, właścicielką Pracowni Tortów i Słodkości "Bezik", oceniać wszystkie pyszności.
Jury zwracało uwagę zarówno na wygląd wypieku, staranność jego przygotowania, jak i na smak. Tym razem dominowały mazurki o smaku malinowym, pistacjowym, kajmakowym, ale znalazło się też kilka pomarańczowych, cytrynowych, z kremem lub tradycyjnym domowym dżemem. Wybrać te najlepsze łatwo nie było, ale ostatecznie jury okazało się być bardzo zgodne.
Zwyciężył mazurek o smaku dubajskiej czekolady wykonany przez Marcina Maćkowiaka z Kawcza - jedynego mężczyznę biorącego udział w konkursie. Doceniono zarówno dekoracje, jak i smak. Spód mazurka był odpowiednio kruchy, a warstwa malinowa oraz nadzienie z pistacji i prażonego ciasta filo okazało się być idealnym połączeniem.
Drugie miejsce zajęła Renata Jagodzik, która przygotowała przepyszny pistacjowo-malinowy mazurek w kształcie jajka. Trzecie miejsce zdobyła Joanna Kubis. Wyróżniono też Agnieszkę Triebs i Joannę Józefowiak.