Pierwsza informacja „Odmłodnienie starych drzew” opisuje doświadczenia „pewnego dziedzica” ze starymi jabłoniami, które już nie owocowały. „Podczas zimy roztworzył wodą niegaszone wapno i tym rozczynem, kiedy jeszcze był gorący, korę starego drzewa pędzlem grubo posmarował”. Spowodowało to wytępienie „owadów”, stara kora odpadła i pojawiła się nowa. Latem jabłoń znów obficie zaowocowała.
Druga - „Kit żelazny” radzi jak go przyrządzić. Trzeba wziąć „funt* opiłek żelaznych, łut salmiaku na proszek utartego i łut siarki”. To należy „na ciasto urobić”. Może ono służyć do „zalepiania szczelin w żelaznych blachach i naczyniach; ale kit ten natychmiast spotrzebowany być musi”.
Z kolei jak przyrządzić „Kit wodo i ogniotrwały” radzi "Rawicko-Krobski Dziennik Powiatowy" z 23 października 1861 r. w dziale „Nie urzędowe interessa”. Można o tym przeczytać TUTAJ
*Funt to pozaukładowa jednostka masy wywodząca się od rzymskiej libry. Miara funta była różna na przestrzeni wieków w różnych państwach, zwykle wynosiła pomiędzy 0,4 a 0,5 kilograma. Dzieli się na 16 uncji (ok. 30 g). W niektórych regionach krajów niemieckojęzycznych, przeważnie jednak w Niemczech słowa „funt” dalej używa się w potocznym języku zamiast „pół kilograma”.
*Chlorek amonu, potocznie salmiak to nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i amoniaku. Występuje naturalnie jako rzadki minerał salmiak rodzimy. Stosowany jest do wyrobu słonej lukrecji, czyli tureckiego pieprzu. Chlorek amonu (salmiak czysty) jest używany przede wszystkim jako elektrolit w suchych ogniwach galwanicznych. Ma zastosowanie głównie podczas odzysku metali szlachetnych oraz jako sól przewodząca w elektrolicie do niklowania. lutowania i cynkowania.
*Łut - dawna jednostka miary masy używana w Europie od średniowiecza do końca XIX wieku. Stanowiła 1/16 część grzywny i 1/32 część funta. Wartość łuta w zależności od stulecia i miejsca wahała się od ok. 12 do 18 gramów.
Źródło: Wikipedia
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.