reklama

Trunek majowy oferuje restauracja „przy kolei zelazney”

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Trunek majowy oferuje restauracja „przy kolei zelazney” - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura"Rawicko-Krobski Dziennik Powiatowy" z 18 kwietnia 1860 r. zamieścił ciekawe, niecodzienne cztery ogłoszenia, częściowo reklamy. Każda z nich odnosi się do czegoś innego, ale w zasadzie jakby wymagała tłumaczenia „z polskiego na nasze”.
reklama

Pierwsza reklama, odnosi się do sprzedaży przez „Dominium Osiek” po 100 sztuk „dobrze poprawnych drzewek wiśniowych i jabłkowych”. Tą „poprawność” chyba trzeba rozumieć jako zapewnienie dobrej jakości drzewek.

Drugie ogłoszenie zamieściło „Dominium Zakrzewo”, które oferowało pracę dla „majstra kowalskiego, który się moralnym sprawowaniem i zdatnością rzemiosła wykazać zdoła”.

Trzecie ogłoszenie zamieściło „Dominium Szurkowo”, które „ma na przedaż 1000 miechów Kartofli cybulannych*” „Miech” to dawnej worek, trudno powiedzieć ile w nim mieściło się ziemniaków.

reklama

Najciekawsze jest czwarte ogłoszenie, a w zasadzie reklama. Jest na tyle ciekawe, że warto je przytoczyć w całości: „Trunek majowy z świerzego, ziela Waldmeister, i reńskie wino z 1857go, ofiaruje Hendschuh, Restaurator przy kolei zelazney w Rawiczu”. Ta restauracja mieściła się przy obecnej ulicy Marszałka Józefa Piłsudskiego 45, częściowo zachowała się nawet reklama na frontonie budynku.

*Ziemniaki cybulanne, czyli kiełkujące ziemniaki, mogą być niebezpieczne do spożycia, jeśli zawierają dużo kiełków lub są miękkie i pomarszczone. Kiełki ziemniaków zawierają bowiem solaninę, toksyczny związek chemiczny. Solanina wytwarza się intensywniej, gdy ziemniaki są narażone na światło, niskie temperatury lub rozpoczynają proces kiełkowania.

reklama

*Waldmeister, czyli mistrz lasu, to niemiecki i szwajcarski trunek, który powstaje z marzanki wonnej.

Przepis na nalewkę z marzanki wonnej

Marzankę wonną zbiera się w czerwcu, kiedy kwitnie. Należy ją podsuszyć lub przydusić, umieścić w słoju i zalać ciepłą wodą z cukrem. Po dobie zalewa się alkoholem do uzyskania 20 - 30% jego zawartości, potem pozostawia się w ciemnym naczyniu na 2 - 3 tygodnie.

Przeczytaj także TUTAJ  jak w 1859 r. reklamował się „majster mydlarski”, który „osiedlił się w Rawiczu”.

reklama

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo