Notka powołuje się na informację umieszczoną w „numerze 203 Jounalu ilustracyjnym familijnym”. Opisuje doświadczenia dwóch gospodarzy, którzy „w departamencie Var w francyi zpośtrzegły, że wszystkie ich pszczoły swe ule opuszczały, chociaż ostatne dostatecznie pokarmem były opatrzone”. Powróciły przed wieczorem „ciężko obciążone” i gospodarze zaciekawili się „gdzie one nadzwyczajny sprzet znalazły”.
Następnego dnia pszczoły znów opuściły ule i „przyszykowały się na podróż”. Gospodarze udali się za nimi i „zbliżali się nie długo mieyscu, gdzie znaczna partya kuch*oléynych rozbijana i wodą zmieszana, do mierzwienia przyszykowaną była”. Pszczoły siedziały na brzegach beczek i zbierały pokarm. W rezultacie „zapasy w ulach pomnożyły się na sposób zadziwiający, i tak samo pokazał się zaląg nader liczny i mocny”.
O innej świetnej paszy dla pszczół można przeczytać TUTAJ
*Kuch - wyciśnięte nasiona roślin oleistych, stanowiące paszę dla bydła; makuch (SJP)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.