Reklama

Czarnuszka - świetna pasza dla pszczół

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pxhere.com

Czarnuszka - świetna pasza dla pszczół - Zdjęcie główne

foto pxhere.com

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Coraz większą popularność, nie tylko jako przyprawa, zyskuje nieco zapomniana czarnuszka ogrodowa*. Okazuje się, że może również służyć jako doskonała pasza dla pszczół. Pisze o tym Rawicko - Krobski Dziennik Powiatowy z 28 września 1859 roku.

Czarnuszka kwitnie od lipca do końca sierpnia, w okresie, gdy pszczoły mają mało naturalnego pokarmu.

„Chcąc się przysłużyć niejednemu rolnikowi-pszczolarzowi zawracając uwagę na tę roślinę dołączamy tutaj jej sposób chodowania” - czytamy.

Sieje się ją w kwietniu, a gdy wzejdzie trzeba czarnuszkę „opleć i obhakać i w ogóle czysto utrzymywać”. Dojrzewa stopniowo, więc „trzeba sprzątać skoro tylko pierwsze kulki (pękówki) zaczną pękać a ziarenka czernieć”. Potem, po związaniu w małe snopki suszy się ją na powietrzu (jak pogoda pozwala) lub w stodole. Po ususzeniu „młóci i czyści się jak inne zboże”.

*Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem, to niepozorna roślinka, ale ma wiele zalet i zastosowań, znana jest od starożytności. Wytłaczany z niej olej uznawany jest od wieków za życiodajny napój. Podobno nawet władcy egipscy życzyli sobie, aby czarkę z nim wkładać im do sarkofagu, na wypadek, gdyby w zaświatach mieli problemy zdrowotne.

Czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antynowotworowe i antyoksydacyjne. Dzięki bogatym właściwościom odżywczym i witaminowych, korzystnie wpływa na system nerwowy. Poprawia samopoczucie psychiczne i kondycję fizyczną, obniża poziom kortyzolu i adrenaliny. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru i zawału. Jest zalecana także osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i z problemami hormonalnymi np. z hormonem tarczycy.

Czarnuszka wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, można ją znaleźć w składzie niektórych suplementów diety na trawienie i drogi pokarmowe. Surowiec przetwarzany jest na oleje, które można stosować bezpośrednio na skórę. Takie produkty redukują zmarszczki, mają właściwości przeciwtrądzikowe, ujędrniają skórę i sprawiają, że staje się bardziej elastyczna. Obecne w czarnuszce antyoksydanty zapobiegają również starzeniu się skóry i regulują pracę gruczołów łojowych. W efekcie cera mniej się przetłuszcza.

Z czarnuszki powstają także kosmetyki o właściwościach nawilżających, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, które przyspieszają porost włosów. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki sprawia, że włosy stają bardziej elastyczne, dogłębnie odżywione i mają połysk. Olej z nasion czarnuszki znajduje się również w niektórych szamponach do włosów.

Ziarna czarnuszki stanowią znakomity dodatek do mięs, sałatek czy sosów. Nasiona można spożywać na różne sposoby np. po zmieleniu, w całości lub tłuczone. Można ich używać zamiast pieprzu, gdyż nadają potrawom nieco ostrzejszego smaku. Zmieloną czarnuszkę można także dodać do miodu. Mieszanka sprawdzi się zarówno jako lekarstwo na ból gardła, jak i odżywcza maseczka na twarz.

Źródło: https://www.medonet.pl/

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy