reklama

Zaród kostrzewy jest prawie nie do wytępienia

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Zaród kostrzewy jest prawie nie do wytępienia - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura"Rawicko-Krobski Dziennik Powiatowy" z 13 sierpnia 1862 r. w dziale „Nie urzędowa rzecz” (dosłowne tłumaczenie) zamieścił dwie informacje, które są radami jak walczyć z kostrzewą oraz jak smakowicie przyrządzić sałatę.
reklama

Pierwsza notka „Zaród kostrzewy” podkreśla, że jej „zaród nie jest prawie do wytępienia”. Ostrzega się w niej, by nie karmić bydła kostrzewą zawierającą dojrzałe nasiona. Doświadczenia jakie przeprowadzono w Paryżu wykazały, że nasiono nie były trawione przez konie ani przez woły, świnie, czy nawet kury.

Druga notka „Sałata wyrośnięta jest delikatną jarzyną” jest swoistym przepisem na jej kulinarne wykorzystanie. „skoro sałata szypułki nasienne wypuszczać zaczyna, wtedy takowe orzynać, skórkę zieloną odjąć i jak szparag przyprawić należy”. Podobno jak przyrządzona sałata jest wyśmienita.

reklama

Jak smakowicie przyrządzić młodą sałatę z inspektów, można przeczytać TUTAJ

Kostrzewa - to rodzaj traw, obejmujący kilkaset gatunków. Występują naturalnie w wielu rejonach świata, także w Europie. Wiele z nich uprawia się jako trawy ozdobne bądź wykorzystuje w mieszankach traw (na trawniki oraz łąki kwietne).

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo