Pierwsza notka „Zaród kostrzewy” podkreśla, że jej „zaród nie jest prawie do wytępienia”. Ostrzega się w niej, by nie karmić bydła kostrzewą zawierającą dojrzałe nasiona. Doświadczenia jakie przeprowadzono w Paryżu wykazały, że nasiono nie były trawione przez konie ani przez woły, świnie, czy nawet kury.
Druga notka „Sałata wyrośnięta jest delikatną jarzyną” jest swoistym przepisem na jej kulinarne wykorzystanie. „skoro sałata szypułki nasienne wypuszczać zaczyna, wtedy takowe orzynać, skórkę zieloną odjąć i jak szparag przyprawić należy”. Podobno jak przyrządzona sałata jest wyśmienita.
Jak smakowicie przyrządzić młodą sałatę z inspektów, można przeczytać TUTAJ
Kostrzewa - to rodzaj traw, obejmujący kilkaset gatunków. Występują naturalnie w wielu rejonach świata, także w Europie. Wiele z nich uprawia się jako trawy ozdobne bądź wykorzystuje w mieszankach traw (na trawniki oraz łąki kwietne).
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.