Dawniej, prócz wieńców dożynkowych, przygotowywano wiązanki żniwne. Materiałami, które wykorzystywano do ich komponowania, było - jak podkreślała Grażyna Konopka - wszystko, co natura dała.
Wiązanki tworzono ze zbóż, ziół, kwiatów, traw, czy gałązek drzew owocowych. Święcono je na uroczystej mszy dziękczynnej 15 sierpnia, w święto Matki Boskiej Zielnej. Potem zioła wykorzystywano w domowych gospodarstwach.
Inscenizacja „Żniwa dawniej i dziś” była rozśpiewanym i kolorowym spektaklem, który muzyczne wspierała kapela dudziarska. Symbolicznie pokazano omłoty i stawianie mendli, a czynnościom tym towarzyszyły tradycyjne przyśpiewki. Ostatnim elementem była zabawa.
Kulminacyjnym punktem obrzędu żniwnego było wręczenie chleba gospodarzowi dożynek, upieczonego z tegorocznego ziarna. W rolę gospodarza wcielił się starosta rawicki - Adam Sperzyński, który obiecał dzielić bochen sprawiedliwie, by dla wszystkich starczyło.
Gospodynią zainscenizowanych dożynek była Grażyna Konopka, a honorowe miejsca za „stołem dożynkowym” zajęły również Adriana Miara (dyrektor Muzeum Ziemi Rawickiej) oraz Dominika Walkowiak (dyrektor Zespołu Szkół w Zielonej Wsi).
Starosta Adam Sperzyński podziękował organizatorom za kultywowanie tradycji dożynkowej, wyrażając nadzieję, że młode pokolenie także będzie o niej pamiętać.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.