W dniach od 6 do 8 listopada 2024 roku w Nałęczowie odbył się Polski Kongres Serowarski. W wydarzeniu udział wzięło kilkaset osób z rynku produkcji mleczarskiej oraz branż związanymi z zakładami.
Podczas Kongresu odbyło się wręczenie medali konkursu GOOD CHEESE 2024. Dwa produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Rawicz zostały nagrodzone medalami GOOD CHEESE 2024: serek śmietankowy "Krówka" - brązowy medal w kategorii "Do wypieków" i gziczka ze szczypiorkiem - brązowy medal w kategorii "Serowe śniadanie naturalnie idealne".
- Cieszymy się, że doceniono naturalny skład, krótką etykietę, oraz walory smakowe naszych produktów. Wiemy dzięki temu, że podążamy w słusznym kierunku stawiając na żywność naturalną i z dobrym oddziaływaniem na zdrowie naszych klientów. Do konkursu stanęło wiele zakładów, od najmniejszych do potentatów rynkowych. Tym bardziej cieszy fakt, że nagrody trafiły także do mniejszych lokalnych mleczarni, a także to, iż dość dużo medali przyjechało do wielkopolskich zakładów. Gratulujemy naszym koleżankom i kolegom z OSM Jarocin, OSM Kowalew-Dobrzyca, Jana Środa Wielkopolska, SM Lazur. Może nie jesteśmy wielcy, ale nasze produkty są bardzo dobre i nasze marki są ważną częścią rynku mleczarskiego i lokalnych społeczności. Warto walczyć o ich utrzymanie - podkreśla Jacek Myślecki, prezes OSM.
Jak zaznacza, wyroby zostały poddane fachowej i surowej ocenie, próbki były przygotowane w sposób zanonimizowany uniemożliwiający identyfikację marek, czy zakładów producenta. Jury było niezależne i fachowe - zawodowi kucharze wskazani przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W kategorii produktów dla dzieci dodatkowe jury składało się z 200 uczniów szkoły podstawowej.
reklama