Lubujemy się w zbieraniu grzybów. Nie każdy jednak - choć wielu się tak zdaje - dobrze zna grzyby. Jeśli nie jesteśmy pewni, co włożyliśmy do koszyka, nie ryzykujmy. W Polsce każdego roku około 30 osób ulega zatruciu grzybami. Niestety, nie wszystkich udaje się uratować.
Nie jesteś pewien zebranych grzybów? Sprawdź
Warto wiedzieć, że każdy jadalny grzyb ma swojego niejadalnego bliźniaka. Warto więc przed wyprawą do lasu zajrzeć do atlasu grzybów. W naszym regionie najpopularniejsze są: podgrzybki brunatne, maślaki, czubajka kania, borowik szlachetny, koźlarz babka oraz inne koźlarze. Borowika możemy pomylić z goryczakiem żółciowym, który nada potrawie gorzki smak żółci. Natomiast młoda kania łudząco przypomina muchomora sromotnikowego.
Jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, nie zbieramy grzybów, które mają blaszki - doradza Grażyna Marczyńska, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rawiczu. - Na przykład, każdy muchomor ma bulwkę trzonu przy ziemi otoczoną pochwą Jest to cecha charakterystyczna wszystkich muchomorów.
Warto więc - jak mówi - grzyby wykręcać z ziemi, a nie wycinać. Uważajmy też na pieczarki - mogą okazać się muchomorem jadowitym.
Zbierajmy dojrzałe okazy - małe, młode możemy pomylić z jakimś trującym - dopowiada szefowa sanepidu.
Jeśli nie jesteśmy pewni czy wszystkie zebrane przez nas grzyby nadają się do spożycia, możemy zasięgnąć rady osób w tym celu wykwalifikowanych. Należy się udać ze zbiorami do klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy. W powiecie rawickim uprawnienia klasyfikatora grzybów posiada dyrektor PSSE w Rawiczu - Grażyna Marczyńska.
Ponadto pamiętajmy, że grzyby zbieramy i przechowujemy w przewiewnych pojemnikach. W przeciwnym razie mogą ulec zaparzeniu (w wyniku czego powstają substancje trujące, nawet w gatunkach jadalnych). Zbieramy zdrowe okazy i najlepiej rano. Nie należy zbierać grzybów w czasie deszczu, gdyż nasiąknięte wodą łatwo się psują.
Zebrane grzyby na wiele sposobów - wysuszyć, zamrozić, usmażyć. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony sposób na ich spożycie. Należy pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinno się ich spożywać w dużych ilościach. Nie wolno ich podawać do jedzenia dzieciom, osobom starszym oraz chorym.
Na grzyby w Rawiczu i okolicy? Zadbaj o swoje bezpieczeństwo
Udając się do lasu, warto zadbać o swoje bezpieczeństwo. W trakcie zbierania grzybów często się schylamy i podnosimy, przez co łatwo stracić orientację w terenie. Stąd prosta droga, żeby się zgubić. Najlepiej na grzyby pojechać z towarzyszem, mieć na sobie odblaskowy element stroju oraz naładowany telefon komórkowy. Do lasu często dojeżdżamy samochodem, warto więc zadbać o bezpieczeństwo pojazdu oraz przedmiotów w nim pozostawionych. Nie zostawiajmy w środku cennych rzeczy tak, aby były widoczne oraz sam samochód zaparkujmy na uczęszczanym parkingu.Pamiętajmy również o zabezpieczeniu się przed kleszczami. Te pajęczaki czyhają na nas w leśnych zaroślach.
Najlepiej ubrać się w sposób pełny i spryskać się repelentem. No i przede wszystkim po powrocie do domu zdjąć odzież i obejrzeć dokładnie ją oraz swoje ciało - mówi Grażyna Marczyńska.
Pamiętajmy także, że w lesie jesteśmy gośćmi. Należy zachować ciszę, nie niszczyć roślin oraz śmieci zabrać ze sobą. Ponadto przepisy zakazują nam wchodzenia między innymi w miejsca, gdzie nasadzenia nie osiągnęły 4 m wysokości.
Ponadto, leśnicy przypominają, że cały rok obowiązuje zakaz wjazdu pojazdami silnikowymi do lasu. Nie musi wisieć żadna tablica informująca o tym. Mandat za wjazd do lasu wynosi do 500zł.
Chcesz sprawdzić czy zebrałeś jadalne grzyby?
Wystarczy umówić się telefonicznie pod numerem 65/545-39-37. Rawicki sanepid urzęduje od poniedziałku do piątku, w godz. od 7.25 do 15.00.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.