reklama
reklama

Magda Gessler w Rawiczu. Zdradziła sekret udanej kuchni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Magda Gessler w Rawiczu. Zdradziła sekret udanej kuchni - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Miniony tydzień w Rawiczu upłynął pod hasłem rewolucji, a dokładnie programu „Kuchenne rewolucje”. To za sprawą restauracji „Głodny Polak”, która zgłosiła się po pomoc do programu i prowadzącej go restauratorki Magdy Gessler. Legendę polskiego restauratorstwa właściciele lokalu gościli od niedzieli, 16 czerwca. Dziennikarzom rawicz24.pl udało się z nią porozmawiać.
reklama

„Kuchenne rewolucje” na ekranach goszczą od 2010 roku. Od samego początku rewolucjami dowodzi Magda Gessler. Przez ten czas udało się uratować wiele restauracji pogrążonych w kryzysie. W jesiennym sezonie programu emitowanego na antenie stacji TVN będziemy mogli oglądać rewolucję przeprowadzoną w Rawiczu. Lokal, który do tej pory funkcjonował pod nazwą „Głodny Polak” zmienił się w bistro „Nasyceni nakarmieni”. Zmienił się także wystrój na bardziej kolorowy i przytulny.

Dziennikarzom rawicz24.pl udało się skraść chwilę Magdzie Gessler przed kolacją „nowego otwarcia” i zapytać o tajniki dobrej kuchni.

 

Magda Gessler w Rawiczu. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" w szoku

Magda Gessler w Rawiczu po raz pierwszy pojawiła się w niedzielę, 16 czerwca, około godziny 19.00. Przed lokalem spotkała wielu mieszkańców miasta, którzy przyszli się z nią zobaczyć, zrobić sobie zdjęcie i poprosić o autograf. Jak na takie powitanie zareagowała restauratorka?

- Szok, że jestem tak popularna i tak kochana przez młodzież i przez dzieci. To ogromny honor dla mnie i bardzo to szanuję. Jest mi strasznie przyjemnie - przyznała. 

Magda Gessler o sekrecie dobrej kuchni

Zapytaliśmy też, co według niej jest nieodłącznym elementem dobrej kuchni.

- Prawda - odpowiedziała bez zawahania restauratorka. - Dobre produkty, brak oszustwa, właściwe proporcje między wodą a produktem, staranie się, żeby smak był pełen, a nie był przedłużany wodą, żeby było taniej. Dostarczanie produktów rzeczywiście zdrowych, żeby restauracje nie zarabiały pieniędzy na mataczeniu, tylko na szczerym sercu, szczerym stosunku do człowieka. Porcje nie muszą być duże, muszą być zdrowe, a produkty powinny być sezonowe i z regionu. Trzeba uszanować region. Ten region jest bardzo bogaty, a praktycznie w żadnej restauracji niczego regionalnego nie można dostać - przekazała Magda Gessler.

Wśród produktów, które ceni z naszego terenu wskazała m.in. ryby z milickich stawów, które od Rawicza dzieli niespełna 40 km.

- Dzisiaj będzie danie najprostsze, nie powiem jakie, bo nie chciałabym zdradzać tajemnicy, ale będzie uwzględniona na pewno ryba, w różnej postaci, dzisiaj w jednej. Na pewno będą uwzględnione warzywa i cudowne owoce, bo są tu maliny, są tu cudowne czereśnie, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, agrest. To owoce już mało widziane przez duże miasta - wymieniała.

A jakie danie kuchni wielkopolskiej Magda Gessler ceni najbardziej?

- Nie da się ukryć, że najbardziej lubię szparagi i ziemniaki. Są klasy po prostu nadzwyczajnej. Białe szparagi szczególnie, są wyjątkowo dobre. No i oczywiście kaczki. Czernina jest moim ukochanym daniem - zdradziła. 

Magda Gessler tajemniczo o rawickiej rewolucji

Sama rewolucja w rawickiej restauracji, jej przebieg oraz menu na pokazową kolację są owiane tajemnicą. To będziemy mogli zobaczyć dopiero jesienią w kolejnym sezonie „Kuchennych rewolucji”. Jednak restauracja w tym czasie będzie już dostępna dla klientów. Od kiedy?

- Ja ich będę namawiać, żeby zaczęli korzystać z restauracji od poniedziałku, od wtorku. Muszą naprawdę bardzo dużo zmienić, zatowarować się, znaleźć odpowiednich dostawców (...). Wolałabym, żeby zaczęli wolniej niż szybciej, żeby to nie było po łebkach, żeby to zrozumieli, żeby też się nauczyli i stworzyli zespół, bo ich jest tylko dwoje - podkreśliła Magda Gessler. 

Jak się dowiedzieliśmy, bistro po rewolucjach ruszyło już w sobotę, 22 czerwca. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama