reklama
reklama

Sezon na szparagi. Na co zwrócić uwagę kupując? Radzi kucharka

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Sezon na szparagi. Na co zwrócić uwagę kupując? Radzi kucharka  - Zdjęcie główne

Sezon na szparagi. Na co zwrócić uwagę kupując? Radzi kucharka | foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Rozpoczął się sezon na szparagi. Choć to warzywa nie najtańsze - za pęczek na targowiskach zapłacimy około 10 zł - warto je jeść, bo są bardzo bogate w składniki odżywcze. Odpowiednio przygotowane, smakują naprawdę wyśmienicie. Podajemy sprawdzone przepisy!
reklama

Warto raczyć się szparagami, bo sezon na te warzywa trwa tylko kilka tygodni. Kupując, pamiętajmy jednak, że dość szybko tracą swoje cenne właściwości, dlatego warto je przyrządzać od ręki. 

Marzena Nikitów, kucharka z długoletnim stażem, która obecnie przygotowuje posiłki dla dzieci w szkole, zapewnia, że najlepszy czas na jedzenie szparagów to maj i czerwiec. Przekonuje, że wtedy są najsmaczniejsze.

Sezon na szparagi. Białe czy zielone?

Do dyspozycji mamy dwie odmiany - zieloną i białą. Obie są równie smaczne. Obecnie na bazarkach warzywnych za półkilogramowy pęczek zapłacimy ok. 10-15 złotych (cena może się oczywiście wahać w zależności od miejsca).

100 gramów tych warzyw ta tylko 15 kalorii. Wraz z posiłkiem do naszego organizmu trafia "garść" świeżych witamin: A i C. Do tego karoten, fosfor, potas. Ponadto szparagi przyspieszają przemianę materii, mają działanie antyrakowe, oczyszczają nasz organizm z toksyn i wspomagają pracę nerek oraz wątroby. Tych pozytywów jest tak wiele, że nawet ci, którzy do tej pory szparagów unikali, powinni pójść na stragan i kupić pęczek na obiad.

Szparagi nie są natomiast wskazane dla osób chorujących na kamienie nerkowe i dnę moczanową, gdyż zawierają puryny - związki organiczne, mogące powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie.

Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże? 

Kucharka radzi, aby przed kupieniem sprawdzić, czy oferowany produkt jest świeży. Jak to zrobić? Zobaczmy przede wszystkim, czy nie są spleśniałe. Idealny produkt, który później trafi na nasz talerz, musi być sprężysty. Główka szparaga nie powinna być poszarpana ani rozwarstwiona. W przypadku białych szparagów, trzeba zwrócić uwagę na kolor główki - powinna mieć taki sam odcień jak reszta szparaga, a więc biały lub kremowy. Końcówki natomiast nie powinny być zdrewniałe ani spękane, a łodygi przy pocieraniu powinny skrzypieć.

Szparagi musimy przechowywać w lodówce, najlepiej nie dłużej niż 3 dni. Pamiętajmy, aby ich końcówki owinąć w wilgotną ściereczkę.

Marzena Nikitów wyjaśnia, że warzywa powinniśmy gotować pionowo, główką do góry (nie powinny być zanurzone). Do garnka dodajemy sól, łyżeczkę cukru oraz odrobinę masła. Zielone szparagi gotujemy od czterech do dziesięciu minuty, białe - od ośmiu do piętnastu. Pamiętajmy, aby ich nie przegotować (przed wyciągnięciem sprawdźmy miękkość widelcem). Białe warzywa musimy obrać ze skórki.

Kilka istotnych porad na temat szparagów - myjemy je pod strumieniem zimnej wody. Gotujemy je, wkładając do wrzacej wody. Warzywa te możemy jeść również na surowo. A jeżeli chodzi o przepisy jest ich mnóstwo. Nie musimy ich podawać wyłącznie ugotowanych i polanych bułką tartą.

Najlepsze przepisy na dania ze szparagami 

Oto nasze propozycje dań ze szparagami. Przepisy pochodzą z HOTBLOG-a  ZOBACZ TUTAJ

Zielony krem szparagowy
 
Składniki:
  • 0,5 kg zielonych szparagów
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 5 szklanek bulionu
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 2 łyżki kaszki manny
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • groszek ptysiowy
 
Wykonanie:
Do bulionu należy szparagi. Gotować do miękkości warzyw, po czym zmiksować blenderem na krem - razem z natką pietruszki i serkiem. Jeśli są sztywne włókna szparagów - masę trzeba przetrzeć przez durszlak. Tak przygotowaną zupę należy doprawić do smaku - według własnego uznania - pieprzem oraz solą. Dla zagęszczenia zupy warto dodać kaszkę mannę. Gotować ok. 5 minut. Podać z groszkiem ptysiowym lub łyżką gęstego jogurtu.
 
Zapiekany filet z kurczaka ze szparagami
 
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kilka plasterków sera i papryk
  • szparagi (najlepiej zielone)
  • 1 cebula
  • pieprz i sól
  • 1 papryka słodka
  • tymianek
  • masło
 
Wykonanie:
Pierś z kurczaka trzeba delikatnie rozbić, przyprawić i odstawić na kilka minut. Obraną cebulę pokroić w piórka, przyprawić i usmażyć na maśle. Podobnie należy postąpić ze szparagami i papryką pokrojoną w paski. Na maśle, na końcu usmażyć mięso, po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na mięso położyć plasterek sera, na to cebulę, paprykę i ponownie plasterki sera. Na końcu ułożyć szparagi. Zapiekać, aż ser całkowicie się rozpuści i przyrumieni.
 
 
Tarta ze szparagami
 
Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła ewentualnie margaryny
  • łyżeczka ulubionych suszonych ziół (lubczyk, oregano, bazylia)
  • 4-5 żółtek
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
 
Składniki na masę:
  • 250 ml śmietany 18% lub 30%
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła do smaku
  • 1/2 łyżeczki curry
 
Pozostałe składniki:
  • pół pęczka szparagów (najlepiej zielone)
  • biała część pora średniej wielkości
  • 200 g szynki konserwowej (można pominąć)
  • pół pęczka szczypiorku
 
Wykonanie:
Składniki na ciasto trzeba zagnieść na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie z umytych szparagów należy usunąć zdrewniałe końcówki. Por pokroić w kostkę lub na "piórka". Podobnie szynkę - w kostkę lub paski. Śmietankę wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, curry i ziołami. Formę do tarty (lub tortownicę) wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o kilka centymetrów większy niż forma. Wyłożyć ciasto na formę. Posypać posiekaną szynką, porą i ułożyć na tym szparagi (nie trzeba ich wcześniej gotować). Całość należy masą jajeczną. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

reklama
Artykuł pochodzi z portalu gostynska.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama