reklama

Starosta tarł i ubijał kapustę, a "Fajne Babki" przygotowały smakołyki z dyni (FOTO, WIDEO)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościKoło Gospodyń Wiejskich "Fajne Babki" z Zawad po raz kolejny zorganizowało wydarzenie, którego celem było kultywowanie starych hazackich tradycji. Wykorzystało także trwający sezon na dynię i przy pomocy specjalnego gościa, wykonano pyszne potrawy z tego warzywa.
reklama

Na początku 2022 roku Zespół „Regionalny Wisieloki”, Koło Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” i Fundacja Dudziarz.eu zorganizowały w Zawadach spotkanie jak za dawnych lat. Kobiety darły pierze, a mężczyźni grali w karty. 

reklama

Tym razem, podczas spotkania, które odbyło się 18 października 2022r. nawiązano do innego hazackiego zwyczaju, czyli domowego kiszenia kapusty.

- Już raz kisiliśmy kapustę. Mieślimy ją na swoim stoisku podczas jarmarku w Sarnowie. Zeszła jak "świeże bułeczki". Robimy ją więc ponownie, by więcej osób mogło skosztować hazackiej kapusty - wyjaśniła Karolina Maćkowiak, szefowa "Fajnych Babek".

Starosta tarł i ubijał kapustę pod bacznym okiem gospodyń

Specjalnie na tę okazję KGW przywiozło 100 kg kapusty - oczywiście z rodzinnej uprawy w Zawadach. Została ona przyrządzona tak, jak to się dawniej robiło w domach. Kapusta została poszatkowana na dużej, drewnianej tarze i umieszczona w beczkach. Jej poszczególne warstwy były przesypywane solą kamienną i potartą marchewką. Następnie należało dobrze ją ubić lub udeptać. Zastosowano obydwie metody. Starosta Adam Sperzyński, który był jednym z dwóch specjalnych gości wydarzenia, ubijał kapustę, a Kewin Maćkowiak - wyposażony w specjalne "foliowe obuwie" - ją udeptywał. 

reklama

Dalsza część artykułu pod filmem

Wszystko odbywało się oczywiście pod czujnym okiem najbardziej doświadczonych w tym zakresie gospodyń. Jak później oceniły, robotę wykonano dobrze, bo kapusta wypuściła odpowiednią ilość wody i - jeśli trochę "poleżakuje" - na pewno będzie dobra.

- Kapustę można robić z marchewką lub bez, można też dodać kminku - zależy kto, co lubi. My jednak bardzo tradycyjnie będziemy mieć taką z dodatkiem marchwi - opisywały "Fajne Babki".

Zupa dyniowa i pachnące dyniowe bułeczki z przepisu blogerki

Na spotkanie KGW zaprosiło także Honoratę Dmyterko - mieszkankę Chojna, znakomitą kucharkę, autorkę bloga kulinarnego Hotblog, dziennikarkę Wieści Rolniczych.

Z jej pomocą panie postanowiły wykorzystać trawający sezon na dynie i przerobić kilka dorodnych okazów, które przyjechały z Ugody i Sikorzyna, na pyszne dania. By przekonać panie do zalet tego warzywa, Honorata Dmyterko poczęstowała je najpierw przepysznym ciastem z nadzieniem dyniowo-pomarańczowyn, które przygotowała specjalnie na tę okazję.

reklama

Następnie w kuchni świetlicy wiejskiej z pomocą członkiń KGW przygotowała wielki garnek gorącej, kremowej zupy dyniowej, a do tego świeże drożdżowe bułeczki - oczywiście również dyniowe. 

Przepisy są już dostępne TUTAJ

Kapustę kiszoną i dyniowy dżem będzie można kupić. Gdzie?

Z pozostałej "bani" miejscowe gospodynie zrobiły kompot oraz pachnącą konfiturę z dodatkiem pomarańczy i aromatycznych przypraw. Zarówno te smakołyki, jak i - ubijaną przez starostę - kapustę kiszoną będzie można za kilka tygodni kupić. W tym celu Koło Gospodyń Wiejskich "Fajne Babki" zaprasza na swoje stoisko na tegorocznym jarmarku bożonarodzeniowym, który odbędzie się w grudniu w Rawiczu.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama