Pierwsza notka „Tłuszcz wieprzowy przeciw odymce bydła” mówi o doświadczeniach „angielskich lekarzy bydła”, którzy stwierdzili, że „tłuszcz wieprzowy w 20 przypadkach sprawia 19 uleczeń odymki, skoro wcześnie użytym będzie”. Autor notki podaje dokładny przepis przyrządzania i stosowania specjalnej, leczniczej mikstury.
Druga notka opisuje głównie przyczyny parzenia pokrzywy. Można ją jednak ususzyć „mało wtedy parzy” i jako napar wykorzystać w domowej apteczce.
Trzecia notka radzi, jak skutecznie osuszać wilgotne mury. Służyć ma temu specjalny „kit,” przyrządzony z tłuszczu, wapna niegaszonego i „na proszek utartego szkła”. Po odpowiednim jego przyrządzeniu, „wystarcza namazanie grubości jeden ósmej części cala” wilgotnego fragmentu muru. Przy dużym zawilgoceniu należy proces powtórzyć, „a potem można obrzucić mieszaniną z wapna, włosia i gipsu”. Co ciekawe, „kit powyżej wyrażony spaja także kawały marmuru i nadaje im moc jaką miały przed złamaniem”
O innych ciekawych radach można przeczytać TUTAJ
*Odymka, czyli wzdęcia u bydła mogą być bardzo groźne i kończą się nawet śmiercią zwierzęcia. Ich przyczyną jest zazwyczaj zła dieta. Rośliny motylkowe, ziemniaki, śruty zbożowe, a zwłaszcza pasza zgniła, przemarznięta lub przegrzana mogą prowadzić do intensywnej fermentacji w żwaczu krowy i powstawaniu w nim gazów, a więc wzdęć. W takim przypadku, konieczna może być konsultacja weterynaryjna.
*Pokrzywa to roślina, której przypisuje się szerokie spektrum działania. Zawiera ona szereg witamin oraz inne substancje biologicznie czynne. Z pokrzywy można przygotować napar, który może być pomocny w łagodzenia bólu stawów. Można go także używać wspomagająco w łagodnych dolegliwościach układu moczowego.
Prawidłowe przygotowanie polega na zalaniu 1–2 łyżek stołowych (2–4 g) liści pokrzywy (suszonych lub świeżych) 200 ml gorącej wody, a następnie gotowaniu pod przykryciem przez około 5 minut. Tak przygotowany odwar odstawiamy a następnie przecedzamy przez sitko. Zgodnie z charakterystyką produktu leczniczego (ChPL) odwar można pić 2–3 razy dziennie po 1 szklance. Podkreśla się także, aby zawsze przygotowywać go na świeżo. Nie zaleca się stosowania tego produktu u dzieci poniżej 12 lat.
Źródło: https://www.mp.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.