Pierwszy przepis
„Wléj pól kwarty* mleka również tyle octu, przezco się mleko zsiednie. Weź potem samą serwatkę, dodaj białek od 5 jaj i tęgo ubij. Po dokładném zmięszaniu, dodaj osianego niegaszonego wapna i zmęszaj wszystko na ciasto”.
Drugi przepis
„Zmięszaj nożem na desce miałkiego, niegaszonego wapna z twarogiem i białkiem, posmaruj tą masą stłuczone kawałki, spoj je, ususz, a potém oczyść”. Co to za „:kawałki” notka nie wyjaśnia. Prawdopodobnie chodzi o zastawę stołową, czy ceramikę.
*Kwarta - dawna jednostka miary stanowiąca 1/4 podstawowej jednostki, także miara objętości ciał sypkich i ciekłych zwykle = 1/4 garnca (garniec). W Polsce używana od XIV w..,a według Konstytucji z 1764 r. 1 kwarta = 1/4 garnca = 0,9422 l. W Królestwie Polskim (1819 - 48) kwarta nowopolska = 1 l; dzieliła się na 4 kwaterki; także naczynie, zwykle blaszane, o pojemności ok. 1 l.
Źródło: Encyklopedia PWN
Recepturę na „wyborny kit drzewny i maść użyteczną na szczepienie drzew”. Rawicko-Krobski Dziennik Powiatowy zamieścił 16 kwietnia 1857 r. Można o tym przeczytać TUTAJ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.