reklama
reklama

Niebędzie rdza w pszenicy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Niebędzie rdza w pszenicy - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Rawicko-Krobski Dziennik Powiatowy z 22 marca 1854 roku, w dziale „Rozmaitości” zamieścił wskazówki, co robić, by ustrzec się od choroby pszenicy zwanej rdzą. Tytuł notatki jest bardzo sugestywny - „Niebędzie rdza w pszenicy”.
reklama

Jak przygotować (przyprawić) ziarno do siewu „dla wybornej urodzajności” można przeczytać Tutaj

A jak walczyć z rdzą? „Recept mały: Nie siej pszenicy w świeżą mierzwę!”.

Mierzwa była to słoma pozostała po młóceniu, pokruszona, pomięta, splątana. Taką słomę wykorzystywano jako ściółkę w oborze, a zużytą, wymieszaną z odchodami zwierząt, nawożono pole. Stąd wtórne znaczenie słowa mierzwa „obornik”. Wiosną i jesienią chłopi mierzwili pola, czyli nawozili je mierzwą.

Autor notki powołuje się na własne doświadczenia. „Jeżeli pod ziemniaki jak zwyczajnie przy sadzeniu mierzwiono, tak ten owoc poprzedne nie zawsze ochronia od rdze. Ani też od rdze nie ochronia, jeżeli rola w poznej jesieni i ugorem leży rok następujący”. Czyli „rola musi bydź mierzwiona w poprzednim roku, i przed obsianiem pszenicą wydać owoce poprzednie”.

Dwa lata temu, jak pisze autor notatki, jego pole „pełną rdzy była”, tak że „ziarna na ziemi leżałe”. Zaorał pole, „siew pociesznie schodził” i w rezultacie, jak pisze „sprzątnąłem wybornie, niemajac bynajmnie rdze w pszenicy”.

Tak dla jasności. Rdza brunatna pszenicy, zwana też rdzą brunatną pszenicy i pszenżyta, to grzybowa choroba pszenicy i przenżyta występująca we wszystkich rejonach uprawy tych zbóż, szczególny problem stanowiąc w Ameryce Północnej i w Europie. W Polsce jest najczęściej spotykaną rdzą zbóż. Jej masowy pojaw następuje w lipcu przed żniwami, z tego też powodu zazwyczaj nie powoduje masowych strat. Średnio straty plonów zwykle nie przekraczają 10%, ale w latach szczególnie sprzyjających chorobie notowano straty sięgające 30%. Ziarno z porażonej plantacji jest mniej dorodne, otrzymana z niego mąka jest gorszej jakości i ma mniejszą wartość wypiekową. Również słoma ma obniżoną wartość.

Chorobie zapobiega się przez niszczenie samosiewów, które umożliwiają patogenowi przetrwanie zimy. Większość uprawianych w Polsce odmian pszenicy jest podatna na rdzę brunatną, natomiast wśród odmian pszenżyta jest sporo odpornych na tę chorobę. Ważną rolę odgrywa zaprawianie nasion odpowiednimi środkami o działaniu systemicznym. Wskazane jest także opryskiwanie fungicydami w początkowych fazach rozwoju zbóż.

Źródło: Wikipedia

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama