reklama
reklama

Rosół w ciągu roku i dłużėj się nie odmienia

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pxhere.co

Rosół w ciągu roku i dłużėj się nie odmienia - Zdjęcie główne

foto pxhere.co

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Rawicko-Krobski Dziennik Powiatowy z 16 lutego 1862 r. zamieścił ciekawą notkę „Użycie bawełny do zachowania winogron i innych owoców”. Podobno jest to niezawodny sposób na zachowanie ich świeżości.
reklama

Już sam początek notki jest intrygujący: „Spostrzeżono u bawełny ten użyteczny przymiot, że niektóre rzeczy w świeżości utrzymywa. Tak znaleziono, że zatykając butelkę rosołu lekko bawełną, rosół w ciągu roku i dłużėj się nie odmienia”.

Nie dość tego, podobno w Ameryce „przechowywano w niėj bardzo pomyślnie winogrona.” Owinięte w bawełnę kładziono je warstwami w blaszane lub szklane naczynia, usuwając przedtem „uszkodzone jagody”. Potem: „Naczynia się przykrywają i pokrywki napuszczają się żywicą”. Trzymać je należy w zimnym miejscu. Ponoć jest to konieczność, a gwarantuje przetrzymanie winogron nawet do kwietnia.

„Przechowywanie jabłek i gruszek zapomocą bawełny także jest łatwe” - czytamy. Zapobiega to zupełnemu dojrzewaniu i owoce uzyskują „lepszy kolor”.

Chcąc wypróbować ten podany w artykule sposób na przechowywanie owoców, można wykorzystać watę, ale dobierając odpowiedni gatunek. Według Farmakopei Polskiej VI wyróżniamy trzy rodzaje waty:

Wata bawełniana higroskopijna

Jest pozyskiwana z oczyszczonych, odtłuszczonych i wybielonych włókien nasion różnych gatunków bawełny. W wacie może znajdować się niewielka ilość fragmentów owocni, pyłu czy łupiny nasiennej bawełny. Pojedyncze włókna powinny mieć długość nie mniejszą niż 10 mm. Oglądając watę pod mikroskopem, włoski powinny mieć długość ok. 4 cm oraz szerokość 40 mikrometrów. Wata bawełniana musi być biała oraz miękka w dotyku. Wyróżnia się ona wysoką zdolnością do pochłaniania wody, którą zawdzięcza utworzonym pomiędzy jej włóknami przestrzeniami kapilarnymi.

Wata wiskozowa higroskopijna

Jest pozyskiwana z dobrej jakości włókien wiskozowych (celulozowych), które są poddawane procesowi bielenia oraz cięcia na odpowiednią długość. Wata celulozowa może zawierać domieszkę dwutlenku tytanu. Do jej produkcji wykorzystuje się celulozę otrzymaną z drewna drzew iglastych i liściastych. Im więcej włókien z drzew iglastych, tym wata ma lepszą jakość.

Wata celulozowa, lignina

Jest otrzymywana z drewna drzew, głównie iglastych. Wata celulozowa powinna zawierać 60% włókien z drzew iglastych. Składa się ona z wielu arkuszy celulozy ułożonych w warstwy. Lignina jest używana jako materiał opatrunkowy, np. w chirurgii, stomatologii, ginekologii oraz jako środek higieniczny, np. w chusteczkach jednorazowych.

Co bardzo ważne - wata bawełniana cechuje się większą chłonnością niż wata celulozowa. 1 g waty potrafi wchłonąć od 18 do 23 g wody. Z mieszanki włókien bawełnianych oraz celulozowych wytwarzana jest wata opatrunkowa.

Źródło: gemini.pl

A jeśli mimo wszystko owoce zgniją, jest na to rada. Jak wykorzystać „zgnieły owoc” i zrobić z niego ocet, można przeczytać TUTAJ

 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama