„Kto wytępienie wąsionek o ile to przez prawne albo policyjne rozporządzenia jest nakazem zaniedba, zostanie karą pieniężną do 20 Tal. albo więzieniem do 14 dni karanym” - czytamy. Termin tego tępienia wyznaczono na 25 marca, czego miały dopilnować „władze policyjne”. Rozporządzenie podpisano - Król. Radzca Ziemiański
Te „wąsionki” nazywane były również „gąsionkami”, można o tym przeczytać Tutaj
Wartość ówczesnego talara trudno dokładnie oszacować. Można przyjąć, że bardzo dobra pensja (administracja i szkolnictwo) wynosiła około 200 zł, a dniówka robotnika rolnego około 1,7 zł. Wynika z tego, że 20 talarów (1 talar = ówczesne 3 zł = 90 gr) było sumą pokaźną. Klacz „dorodna” kosztowała - 30 złotych, wół - 20 złotych, jałowica - 10 złotych, cielę - 2 złote, prosię - 12 groszy, gęś - 15 groszy, kura - 7 groszy, ćwierć mięsa wołowego - 2 złote, ćwierć* mięsa pokrowego - 4 złote, kwarta masła - 10 groszy, krajanka sera - 3 grosze, garniec* soli - 16 groszy, kwarta* oleju - 10 groszy, korzec siemienia na olej - 2 złote, beczka piwa - 3 złote.
*Ćwierci wołowe - tusza wołowa podzielona na cztery części. Ćwierci pozbawione są skóry, głowy, nóg, nerek, łoju i sprzedawane z ogonem lub bez.
*Kwarta - staropolska kwarta była równa 1,125 litra lub 0,9422 litra
*Korzec - dawna jednostka objętości, stosowana dla ciał sypkich (tzw. miara nasypna). Była stosowana od średniowiecza do 2. połowy XIX wieku. Korzec berliński to około 55 litrów.
*Garniec - w Polsce przedrozbiorowej jako miara ciał sypkich stanowił 1/32 korca
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.