„Nikt nie zaprzeczy, że gdzie dobrze ukarmiają wieprze, zwykle dają im jadło ugotowane” - czytamy na początku notki, której autor jednak zastrzega, że co dla jednych zwierząt jest dobre, „niekoniecznie może być użyteczne innym zwierzętom”.
Dalej następuje chwalenie pokarmu nie tylko gotowanego, ale nawet sfermentowanego. „W jednym okręgu, w jednej parafii, we wsiach, kędy destylatornie zaprowadzone pozwalały karmić bydło i konie pokarmem gotowanym, lub fermentowanym, skutek nie tylko piękniejszy nakarmionych zwieżętach się okazał, ale co większa, nawóz był okwilszy i lepszy”. Autor notki powołuje się na „doświadczenia nie tylko... nad Renem, nad Mozelą, ale w wielu miejscach w Niemczech, Belgii i Anglii”.
Autor notki zaznacza, że „potraw fermentowany ma nadto zaletę, że soli nie potrzebuje”.
Ciekawe są wskazówki odnoszące się do fermentacji koniczyny. Robi się to „w kadzi lub beczce postawionej w piwnicy, kędy jest zawsze około 6 Reaumura*”. Proces trwa kilka dni.
Ważna jest końcowa uwaga: „Jednakże trzeba mieć na uwadze, aby w ogólności nie karmić jednym tylko pokarmem sfermentowanym, mięszać go wypada ze słomą i sianem, gdyż inaczej jest mocno rozpalający”.
O innej, niecodziennej paszy dla bydła, można przeczytać TUTAJ
*Skala Réaumura - jedna ze skal termometrycznych, wprowadzona w 1731 roku przez francuskiego fizyka René de Réaumura (1683 - 1757), często używana w Europie Środkowej do początków XX stulecia. W skali Réaumura temperatura topnienia lodu (zamarzania czystej chemicznie wody) wynosi 0 °Ré (tak jak w skali Celsjusza), a wrzenia wody 80 °Ré (100 °C), dlatego 1 °C odpowiada 0,8 °Ré. Wynika z tego, że 6 °Ré = 4,8 °C
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.